Er was eens

Er was eens… zo begonnen vroeger alle sprookjes, weet je nog? Er was eens een prins, er was eens een heks, er was eens een kikker…

En wist je dat de verhalen van nu in essentie niet veel anders beginnen? In de eerste tien pagina’s van je boek introduceer je – doorgaans – je hoofdpersonages. Maar de eerste tien pagina’s van je boek zijn ook essentieel voor je lezer om te beslissen of ze door willen lezen of niet. Dus hoe zorg je voor een goede opbouw van jouw verhaal? 

Er was eens een plot 

Om te bepalen hoe je jouw verhaal goed opbouwt, is het belangrijk om eerst te kijken naar de manier waarop jij een verhaal bedenkt. Heb jij alles van A tot Z al in je hoofd, heb je een aantal belangrijke scènes die je aan elkaar wil breien of misschien weet je heel goed hoe het begint en eindigt maar heb je geen idee wat er in die 200 pagina’s er tussen moet gebeuren? Een idee voor een verhaal start altijd ergens. Het draalt wat door je hoofd en krijgt langzaam vorm. Maar als je daadwerkelijk wilt gaan schrijven, is het ontzettend handig om eerst de structuur van je verhaal op papier te zetten. Dat noemen we plotten. 

Een plot is als het ware het geraamte van jouw verhaal. In het plot vind je alle ontwikkelingen en verbanden die in het verhaal voorkomen. Het is een overzicht van wat je ‘te schrijven staat’. Ook als je nog niet precies weet hoe je verhaal gaat lopen is het verstandig om alvast te plotten: maak een tijdlijn van je verhaal of een indeling van de hoofdstukken met een ruwe schets van wat er moet gebeuren. Je merkt dan vanzelf waar de gaten zitten en waar je nog beter over na moet denken. 

Eigenwijs is ook wijs

Natuurlijk is er niet één manier om een boek te schrijven. Er zijn genoeg schrijvers die niet plotten en gewoon maar beginnen met schrijven. Zij zien wel waar ze uitkomen. Prima, dat kan ook. Maar wist je dat de kans om je verhaal niet af te maken daar aanzienlijk mee verhoogd? Zeker als je nog geen ervaren schrijver bent, is het risico dat je al vroeg in je verhaal vastloopt erg groot. En dat vinden we…inderdaad, zonde! 

Maar hé, eigenwijs is ook wijs. Dus ik zou zeggen: probeer het eens uit. Wat werkt voor jou het beste? Ga je plotten of gewoon maar beginnen? Ik ben benieuwd.